Categorieën
03. Verwarming op gas/biomassa 04. Warmtepomp 14. Zonneboiler 15. Opslag van warmte 16. Distributie van warmte Verhalen Bewoners

Duurzaam dobberen

Van rond naar recht

Bij het kiezen van een duurzame woonboot vielen we voor een gewaagd ontwerp van Willy Schoolkate. Een ronde vorm, draaibaar naar de ideale zonnestand. Met alle denkbare duurzame oplossingen die passen bij het concept passiefhuis. Toen we daar in 2014 mee naar de gemeente Arnhem togen bleek dat het niet in het bestemmingsplan paste. Uiteindelijk vonden we onze huidige ark. Hoewel dit zeker niet onze eerste keus was viel het toch mee. Het licht kan goed naar binnen en het glas laat de warmte niet makkelijk meer naar buiten. De opbouw was dan wel recht in plaats van rond maar de warmte-isolatie bleek het goed te doen.

Duurzame(re) houtkachel

Liefhebbers van een vuurtje zijn we zeker en in deze nieuwe ark zou toch eigenlijk ook een houtkachel moeten staan. Die hebben we ook, gevonden in Oostenrijk. We wilden een combinatie van zichtbaar houtvuur en  het gemak van pellets. Bovendien wilden we er op kunnen koken. Wie het wil bekijken op hun site: Lohberger lcpz 80. Het is mogelijk om water door het toestel te sturen. Daardoor hebben we er nu warm water van. Dat water vult een buffer van 300 liter wat zelfs voor ons genoeg blijkt. Overal warm water dat we met houtstoken op temperatuur hebben gekregen, dat vonden we een prettig idee. De kachel heeft een extreem lage vliegas-uitstoot en heeft een fractie van het hout nodig dat we voor onze eerste houtkachel gebruikten.

Warmtepomp

Over de buffer, dat is eigenlijk een boiler met een warmtepomp. We zetten de warmtepomp alleen aan als het zonnig weer is en de zonnepanelen goed stroom leveren. Op die manier hebben we warm water zonder dat de kachel aan staat, in de zomer wel zo fijn. De lucht- water warmtepomp neemt warme lucht als warmtebron en staat die energie af aan de boiler. Achter het  glas warmt de lucht goed op dus voor die energie hoeft er geen lucht van buiten naar binnen. Je hoort er buiten helemaal niks van en we hebben ook geen Airconditioning kist aan de gevel.
À propos airco, de afgekoelde lucht die vrijkomt als de warmtepomp er klaar mee is, die gebruiken we weer om onze slaapkamer mee te koelen.

Installatie in wording

Als het water van de boiler warmer is dan 60 graden gaat er een klep om. In plaats van direct terug naar de houtkachel gaat het nu twee keer door een warmtewisselaar en dan maakt het de centrale verwarming op temperatuur. Alle radiatoren geven dan de warmte af die uiteindelijk uit het houtvuur komt, geweldig.

Op dit moment experimenteer ik nog met warmte uit lucht door met zwart gespoten oude tl-bakken achter glas extra warme lucht te maken voor de warmtepomp. Dat kan tot een 40 graden, en het spaart hout of stroom.

Lichtbakken

Wasmachine hotfill

Omdat we toch al warm water genoeg maken vullen we de wasmachine er ook mee, dat gaat met een hotfill. Alle was wordt schoon en het de stroommeter blijft er erg rustig onder want  het dure opwarmen van water met elektriciteit hoeft niet.

Wasmachine hotfill

Veel glas en geen gas

Deze ark heeft veel glas boven. De woonkamer is daarmee al snel warm. Er staan ook geen radiatoren in die ruimte, maar wel een losse pelletkachel voor ‘s avonds en in de winter.

Al met al hebben we nu geen gas nodig en geen stroom. We wekken aan stroom op wat we verbruiken.

Warmtebeeld

Uitdenken

Het installeren en uitdenken was een beste klus. Vooral de leidingen vormen een kerstboom met ventielen, drukschakelaars, driewegkranen, afsluiters, thermostaten en warmtewisselaars.

Bij het integreren van systemen heb ik vriendelijke hulp gehad. Dat was nodig, want wat je bedenkt is simpel tot je het maakt.

Denken over duurzaam wonen is bij ons dus wat uit de hand gelopen. Als ik nu zou beginnen met dezelfde klus zou ik het willen rondmaken zonder het verbranden van hout of pellets vanwege de gezondheidsschade die dat kan opleveren. De maandelijkse kosten voor gas en stroom zijn er niet meer. We betalen alleen nog vastrecht.

1 reactie op “Duurzaam dobberen”

Hallo Paul,

Wat een hoop heb jij al gedaan. Kun jij niet eens bij ons komen kijken wat wij kunnen verduurzamen? Omdat ons dak niet goed is voor zonnepanelen hebben we zes aandelen in windmolens, zogenoemde winddelen. Wij zouden graag een warmtepomp hebben, maar de informatie daarover is niet helemaal helder. Dus graag advies.

Reacties zijn gesloten.