Categorieën
Verhalen Bewoners

Ervaringen met zonnepanelen op een drijvende waterwoning

Woonarkbewoner (a/b ‘Sfinx’) Edo Walda uit de Rosandehaven, op de grens van Arnhem en Oosterbeek bij de Rijn, deelt in deze bijdrage zijn ervaringen met zonnepanelen

Achtergrond

Vanaf 1977 woonachtig op een woonboot, in 1983 vervangen door een moderne ark met een betonnen casco, liepen wij al langer rond met ideeën over energiebesparende maatregelen. Tijdens de bouw van de ark besteedden wij al nadrukkelijk aandacht aan goede glas-, wand- en dakisolatie. In de latere jaren waren er voor huishoudens niet zoveel meer technische mogelijkheden op dit gebied, afgezien van een hoog rendementsketel voor onze combi geyser en luchtverwarming.

Na de eeuwwisseling kreeg energiebesparing een alsmaar toenemende plaats in Nederland en begonnen de diverse energiebesparende technieken in hoog tempo tot ontwikkkeling te komen.

Zonnepanelen kenden een steeds beter rendement en begonnen daarbij al snel betaalbaar te worden. Met een BTW-vrij duwtje van de overheid in de rug en een gegarandeerde afname-/terugleveringsaldering voor elektra, was het rendement met een terugverdientijd van ruim 7 jaar een aantal jaren geleden voor ons uiteindelijk zeer aantrekkelijk geworden.    

Plaatsing en resultaten

Onze woonark is voorzien van een plat bitumen dak met een oppervlakte van 85 m2. Op basis van ons niet-geringe elektraverbruik (o.a. elektrisch koken) hebben wij gekozen voor 20 zonnepanelen met een totaal netto geïnstalleerd vermogen (90 % rendement) van ca. 4.500 kWh/jaar. 

In april 2015 zijn de zonnepanelen door een destijds goed bekend staande installateur in 5 rijen van 4 panelen geplaatst. Hierbij waren er geen aanpassingen op of van de dakbedekkingsonderlaag nodig en konden de panelen in frames ‘kaal’ op het dak worden gezet. De windrichting van de panelen is zuidwest en de hellingshoek 140. Omdat onze ark alleen aan de westzijde enige hoge begroeiing heeft, is er van ’s morgens vroeg tot een uur of 8 ’s avonds sprake van permanente zonexpositie, een vrijwel ideale situatie dus. 

Inmiddels ‘draait’ het zonnedak inmiddels ruim 5 jaar probleemloos, waarbij het berekende rendement nog steeds goed gehaald wordt. 

Een impressie van de situatie

Momenteel gaat mijn interesse uit naar een warmtepomp, die gebruik maakt van het water in onze woonschepenhaven. De technische ontwikkelingen bij deze techniek gaan nog steeds rap door en mijn verwachting is dat dit binnen een jaar of 2 tot een rendabele installatie zou kunnen leiden.