Categorieën
Verhalen Bewoners

Simpele, doch effectieve maatregelen

Simpele, doch effectieve maatregelen

Als je nieuw bouwt, of het nou een boot of een huis is, zul je al gauw kiezen voor een nul-op-de-meter-woning. Je kunt dat ook nastreven voor een bestaande woning, maar dat vraagt een grote investering.  Wat ik zelf interessanter vind, voor mezelf maar vooral omdat er veel meer anderen zijn die hetzelfde willen, is hoe je met betrekkelijk weinig geld toch redelijk grote stappen kunt maken. Ik heb dat denk ik gedaan, waarbij de maatregelen zich binnen een redelijke tijd terugverdienen; zoals zonnepanelen.

Wat ik in de loop van de tijd heb gedaan aan de boot om het netto energieverbruik te verminderen is niet zo spectaculair als bij nieuwe woonboten of boten die ingrijpend zijn aangepakt. De maatregelen die ik heb genomen zijn eenvoudig maar effectief: ledlampen, dakisolatie van 4 naar 10 cm (scheelde 1/3 aan gas), eenvoudige vloerisolatie, gewoon dubbel glas op een aantal plekken vervangen door HR en HR++-glas, inductiekoken en zonnepanelen (meer opbrengst dan verbruik). Per jaar lever ik een paar honderd kWh terug.

Isolatie

Of maatregelen die zelfs heel goedkoop zijn: zo heeft mijn vloerisolatie van noppenfolie met reflectielaag zo’n € 120 gekost voor 120 m2. Eenvoudig weliswaar, maar wel met een meetbaar warmere vloer tot gevolg. Het effect op de gasrekening weet ik nog niet goed, daarvoor is het te kort geleden. Eventueel kan ik de isolatie nog makkelijk verdubbelen. Dat is een ander bedrag dan ik zie bij Natuur & Milieu: € 3.840. Ik heb hier ook voor gekozen om zo weinig mogelijk hoogte in de kelder te verliezen.

Verwarming

Al jaren gebruik ik voor vooral koude avonden een houtkachel; uiteraard altijd aangemaakt volgens de Zwitserse methode en met hout dat nog geen 10 km hiervandaan is gekapt. Het jaarlijkse gasverbruik is 900 m3 en het houtverbruik 2,5 m3.

Ervaring met zonneboiler

Een zonneboiler heb ik gehad, één van de eerste, maar ik had mijn twijfels over het rendement op jaarbasis. Ik zie een terugverdientijd van 30 jaar bij de huidige modellen.

Volgende stappen

Wat is nu mijn volgende stap(je)? Ik denk aan het extra isoleren van de cv-buizen in de kelder. Bandagefolie is te koop, maar het kan goedkoper (en makkelijker) met andere materialen.

Waar ik wel in geïnteresseerd ben, is (elektrische) warmtepanelen; ik heb stroom genoeg, maar krijg nog niet helder hoe goed deze stap is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *